Home
Over Anda Schippers
Bloemlezing uit eigen werk
Vertaalde kookboeken
Het Groene Blaadje
Aardse (on)genoegens
Lezen & dromen
Wijn
Reageren of meer informatie?
Archief menu's huiskamerrestaurant
Links
E-mail
 
  Het huiskamerrestaurant

Mei 2007

Een zonnige zaterdag, geknipt voor zonnige gerechten, die dit keer geïnspireerd zijn op de Syrische/Libanese keuken.
Na een hapje (brood met hummus) en aperitief komen courgette-dillebeignets en garnalen met pittige sinaasappelsaus op tafel. Erbij een frisse witte wijn uit Sardinië: een Vermentino van Argiolas. We gaan verder met linzentabbouleh en auberginesalade; twee aardse gerechten met veel kruiden en geitenkaas, waar we een Noord-Italiaanse Sauvignon Blanc bij proberen, van het huis Tieffenbrunner. Als hoofdgerecht is er een Arabische visschotel met veel groenten, kruiden, saffraan en couscous. Hierbij een lekker volle, kruidige rosé uit de Languedoc, van Domaine de l'Hortus. Tot slot een smeuïge sinaasappelcake met oranjebloesemroom, vergezeld van een Muscat de Rivesaltes.



April 2007

In maart kon het kookgebeuren niet doorgaan vanwege een dubbel-
gevouwen kok (ja, de rug). Inmiddels staat ze weer fier rechtop en gaat het menu van maart gewoon in de herhaling.
Dat was Italiaans geïnspireerd: eenvoudig, maar heerlijk (vooral dankzij ingrediënten van de beste kwaliteit).

- aperitief en hapje 'van het huis'
- antipasti (diverse kleine gerechtjes)
- verse pasta met ricotta-peterseliesaus
- scottiglia: een opgewekt stoofpotje van verschillende soorten vlees
   en groenten
- semifreddo con amaretti (koud, zoet en krokant, zeg maar)

Het vlees komt uiteraard van de scharrelslager, de groenten van de
biologische markt en de rest van de befaamde Italiaanse deli La Padella. Bij elke gang schenken we een lekkere, passende wijn en/of volop bubbel-acqua. We sluiten rond 23.00 uur af met koffie of thee.


Februari 2007

Februari vinden veel mensen een beetje een niksige maand. Daar gaan we dus snel iets aan doen. Want goed eten en lekkere wijn drinken helpt altijd bij zeurderige gevoelens van neerslachtigheid!

We beginnen zoals gewoonlijk met een aperitief en een hapje. Dan volgen:

- stukje gemarineerde, langzaam in de oven gegaarde vis (sappig!)
- salade van geroosterde groenten met pittige worst
- een heerlijk malse, roze lamsbout met kruiden en knoflook
- geurige appel-kaneelcake met custard

Bij elke gang komt een goede & passende wijn op tafel; na het eten is er koffie of thee.








Januari 2007


Een heel aangenaam menu om het jaar goed mee te beginnen:

- aperitief, met gemarineerde feta en olijven
- soep van knolselderij en hazelnoten
- aardappelfocaccia
- zelfgerookte makreel en wilde zalm, met geroosterde wintergroenten en linzensalade
- honingsemifreddo

Bij elke gang komt een lekkere wijn op tafel; dit keer onder andere een Noord-Italiaanse Pinot Grigio (bij de focaccia), een stevige, houtgerijpte Chardonnay uit Chili (bij de vis) en een Monbazillac bij de semifreddo.



Oktober 2006

In oktober sloegen de dampen weer uit de keuken van Aardse Genoegens. Het menu was lekker herfstig:

- hapje en aperitief
- geroosterd zelfgebakken witbrood met gemengde paddenstoelen, knoflook en kruiden
- salade van warme peer, stilton en waterkers
- krokante hele kip uit de oven, met wat gember en honing
- Canadese walnotentaart (uiteraard gemaakt met maple syrup)

Zoals gebruikelijk schonken we bij elke gang een passende, lekkere wijn.

September 2006


Alle beestjes zijn blij deze maand, want zaterdag 2 september eten we vegetarisch. Ook lekker voor carni- en omnivoren, trouwens.
Dit staat er op het menu:

- eerst maar eens een hapje met aperitief,
- dan een hartig soesje gevuld met specerijencrème*,
- gevolgd door een zoetzure salade van gegrilde witlof met geitenkaas,
- een knapperig stuk pizza, belegd met gekarameliseerde uien, walnoten en taleggio (= kaas)
- en als afsluiter een stukkie chocolade-sherrycake met hazelnoten en room...

Dit alles besprenkeld met passende wijnen, water en na afloop koffie/thee.

*Oplettende lezers weten dat dit vorige maand ook op het menu stond. Klopt! Zo lekker en zo'n leuk vleesloos gerechtje dat ik het de vega's niet wil onthouden.

Augustus 2006

Na een kleine zomerstop gaan we zaterdag 5 augustus de keuken
weer in voor een avondje Aardse Genoegens. Dit is het menu:

- na aperitief en hapje beginnen we met een frisse bietensoep,
- dan volgen soesjes gevuld met kruidencrème,
- dan kalkoenfilet met citroen en gember (en garnituur)
- en tot slot een heerlijke laagjestaart uit Teramo.

Bij iedere gang schenken we een glas bijpassende wijn.
Het vlees is uiteraard scharrel (van scharrelslager Wim Coenen);
de groenten zoveel mogelijk biologisch en/of uit de regio.

Juni 2006

Met de verwarming aan (!) zit ik te broeden op een zomers menu voor zaterdag 17 juni... en met een imaginair zonnetje op mijn hoofd kom ik tot het volgende.

- Eerst maar eens een aperitief met een hapje,
- dan een lichte, eetlustopwekkende salade van venkel en sinaasappel,
- waarna een risotto met zomergroenten volgt;
- als hoofdgerecht eten we een heerlijk stukje heekfilet uit de oven met gekonfijte citroen
- en we ronden de maaltijd af met verrukkelijk zoete, in de oven gebakken vijgen met siroop en mascarpone.

Bij elke gang schenken we een goede en passende wijn (en water zoveel je wilt...). Na de maaltijd is er natuurlijk koffie of thee.

Mei 2006

Het kwik stijgt en het onkruid groeit: een zeker teken dat de lente zich gesetteld heeft. Bij dit weer krijg ik zin in een ongecompliceerde, aardse maaltijd. Zaterdag 6 mei komt er dan ook het volgende op tafel:

- we beginnen met een frisse gemengde salade (met wat groen uit eigen tuin en stukjes geitenkaas uit de regio)
- dan volgt een lichte wortelsoep (van Groesbeekse wortels en aardappels)
- het hoofdgerecht is kippendij, klaargemaakt met vermout, dragon en room
- waarna we de maaltijd afsluiten met een luchtige Engelse taart met zachte, verse kaas, sinaasappel en citroen (orange and lemon cheesecake).

Vanzelfsprekend krijg je bij elke gang een passend glas wijn; omdat er bij de soep geen wijn geschonken wordt, verschijnt er bij de koffie een digestief.


April 2006

De temperaturen gaan eindelijk stijgen en dat biedt inspiratie voor een nieuw Aardse-Genoegensmenu. We koken in april overigens niet op de eerste, maar de tweede zaterdag: 8 april dus. Dit keer een Italiaans getinte maaltijd:

- eerst een aperitief met een hapje,
- dan een frisse groene salade met haring en appel,
- vervolgens (voor de koolhydraten) een lekker smeuïge risotto,
- daarna makreel uit de oven met knoflook-peterseliesaus
- en tot slot een heerlijk vol, romig en zoet dessert: ricottacrème!

Bij elke gang hoort natuurlijk een passend glas wijn, en we ronden de maaltijd af met koffie of thee.

Maart 2006

Hoewel je bij 'maart' al voorzichtig aan het voorjaar begint te denken, weten we allemaal dat het weer waarschijnlijk nog **** zal zijn. En daarom gaan we zaterdag 4 maart gezellig ouderwets op z'n boeren-Frans koken - eten dat beklijft, zeg maar.

Na het aperitief (zonder hapje, want we hebben een extra gang) beginnen we met een:
 - heerlijk stukje zelfgemaakte pâté met wat fris groen erbij. Dan volgt:
 - een potage bonne femme, ofwel hartverwarmende huisvrouwensoep. En verder met:
 - lapin en papillotte - mals konijn bereid met kruidenboter in een hoesje. Uiteraard voorzien van een aardappel en oignons à l'étuvée (in rode wijn gestoofde uien). Even diep ademhalen en dan verder met diverse bijzondere:
 - fromages de Nimègue: verrassend lekkere kazen uit de omgeving van
 Nijmegen. En tot slot:
 - een tarte aux fruits; welk fruit dat wordt, hangt af van wat er is.

Dit alles zoals gebruikelijk per gang vergezeld van goede wijn.